Et stort skritt mot realtidsbetalinger i Norge

Bildet: Prosjektleder for Straks 2.0 i Bits Andre Hoff, overvåker de første transaksjonene og det første oppgjøret av Straks 2.0 i Norges Bank sammen med ledelsen fra hhv Norges Bank og Bits.

Bits lanserer i disse dager en ny betalingsinfrastruktur for realtidsbetalinger i Norge. Den gamle realtidsløsningen er forbedret gjennom lanseringen av Straks 2.0 som gikk i produksjon fredag 17. januar. Den nye løsningen lar kunder overføre penger i sanntid mellom norske kontoer uten eksempelvis beløpsbegrensningene som har ligget i den gamle løsningen. Straks 2.0 løser viktige finansielle forhold i avregningen av finansielle forhold mellom banker fordi løsningen fungerer uten at det oppstår oppgjørsrisiko mellom bankene.

«Det er lagt ned et stort arbeid i den nye løsningen med deltakere fra et stort antall aktører. Bits er veldig fornøyd med innsatsen og løsningen som nå er satt i produksjon. Dette er et stort steg mot en betalingsinfrastruktur i Norge som svarer på kundenes forventninger om betalinger i realtid.» fremhever  daglig leder i Bits, Eivind Gjemdal.

Prosjektet er et stort samarbeidsprosjekt mellom Norges Bank, Nets Norge Infrastruktur (NNI), bankene og Bits. Prosjektet er nå i en pilotfase og løsningen vil rulles ut til alle banker i løpet av første halvår.